NUTRACEUTYKA

żywność jako spersonalizowana medycyna

Nutracetyki, czyli środki spożywcze łączące wartości żywieniowe i cechy środków farmaceutycznych. Stosuje się je w celu uzupełnienia diety o składniki pochodzenia naturalnego, które występują w ograniczonych ilościach a wykazują właściwości sprzyjające zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia.

Nutraceutyki (słowo utworzone przez Stephen’a DeFelice w późnych latach 80-tych, zawiera w sobie  dwa słowa: nutrition – żywienie i pharmaceuticals – farmaceutyki) mogą być zawarte w części pożywienia albo całość, czyli np. likopen, w największych ilościach zawarty w pomidorach, który zmniejsza ryzyko raka prostaty i raka piersi, można ten związek wyizolować i spożywać jako suplement diety.

Nutraceutyki mogą stanowić całość, w rozumieniu, że pożywienie ma tak duże stężenie wartości odżywczych, że nazywane są „super foods”  (Super żywność), do tych możemy zaliczyć np.: jarmuż, brokuły – bogate w beta karoten, wit. K, C, wapń, związki takie jak sulforafany, które mają anty nowotworowe właściwości.)

Ewelina potrafi wykorzystać wiedzę o tych związkach i stopniowo i indywidualnie wprowadzać je do czyjegoś sposobu odżywiania. Używając odpowiedniego żywienia jako spersonalizowanej medycyny.

Odżywiając w ten sposób organizm, faktycznie się go odżywia, a dzięki temu zwiększa się odporność na ujemny wpływ środowiska na zdrowie, jednocześnie zwiększając szanse na życie w bardzo dobrym zdrowiu przez długie lata.